Bergamot Nedir? Vücuda Faydaları, Kullanım Şekli ve Yetiştiği Yerler

Bergamot ismi Türkçe “Bey Armudu” sözcüğünün bozularak önce İtalyanca’ya (Bergamotta) ardından da Fransızca’ya (Bergamote) geçmesiyle oluşmuştur.

Bergamot (Citrus bergamia), sedef otugiller (Rutaceae) ortalama 4 m boyunda bir ağaç türü. Esas vatanı Batı Hindistan’dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir. Türkiye’de yetiştiği yer Doğu Akdeniz’in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay).

Faydaları

  1. Bergamot Esansı çay ve ilaçlara hoş bir koku verir.
  2. Bergamot yağı depresyona karşı olukça etkilidir.
  3. Rahatlatıcı etkisi ile uyku bozukluklarına iyi gelir.
  4. Mikrop öldürücüdür.
  5. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Nasıl Kullanılır

Genellikle Kozmetikte, ilaçlarda ve çaylarda koku ve farklı lezzet vermek amacıyla kullanılır. Ayrıca, bergamottan elde edilen bergamot yağı tedavi amacıyla da kullanılır. Kabuklarından da bergamot reçeli yapılır. Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamut esansı elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Parfümeri (ıtriyat) sanayisinde kullanılmaktadır. Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Çay sektöründe kullanılan aromasına Earl Grey aroması ismi de verilir.

Bu Yazıyı Paylaş! Google+!

Kategori: Sağlık / Yaşam - 0 viewsYorum Yazın

Selçuk Gönültaş

DMCA.com Protection Status